نوجوان ، دوستی، سکس ، مواد مخدر

دوران بلوغ دوره گذراز کودکی و ورود به دوران بزرگسالیست . د ر این مسیر تغییرات بدنی و همچینین تحولات روانی را فرد تجربه میکند که او را برای پذیرش هویت جدید یک فرد بزرگسال آماده میسازد . کنار آمدن با تغییرات نا گهانی بدنی و روانی این دوره برای همه افراد یکسان تجربه نمیگردد و عده ای از نوجوانان در انطباق با نقش های مورد انتظار جامعه دچار مشکل گشته در صورت عدم مراقبت های خانوادگی و اجتماعی برای خود و جامعه درد سر ساز میگردند.
از جمله مواردی که نوجوان انرژی روانی زیادی مصروف تجزیه و تحلیل و همچنین نهادینه کردن آن میدارد مسئله “بزرگسال نمایی ” است . خدا حافظی با دوران کودکی و نقش های بچه گانه و ورود به عالم بزرگسالی راه و رسمی دارد که طی فرایند” الگو برداری ” نوجوان باید در آن متبحر گردد. لیکن تعریفی که نوجوانان از مفهوم ” بزرگسالی ” دارند الزاما مشابه یکدیگر نبوده و برای دسته ای از نوجوانان شاخص ها و فاکتور های خاصی تعریف کننده دوران بزرگسالی میشود که متعاقبا نوجوان همان ویژگی ها را دنباله رو میگردند تا آنها نیز در زمره بزرگسالان بتوانند قلمداد شوند .
آنچه حساسیت و اهمیت الگو برداری در نوجوانی را پر رنگ میسازد بزهکاری ، مشکلات اخلاقی ، گرفتاری های قانونی است که به واسطه آن نوجوان و جامعه را با درد سر مواجه میسازد. برای دسته ای از نوجوانان بزرگسالی مترادف است با ” آزادی در انجام آنچه در کودکی مجاز به انجام آن نیستیم ” و آنچه دردل این تعریف خود نمایی میکند ” دوستی و رفاقت با جنس مخالف ، برقراری رابطه جنسی با جنس مخالف و نهایتا استفاده از مواد مخدر ” میباشد.
بررسی صحت و ثقم این فرضیه را محققان دانشگاه آلبرتای کانادا به عهده گرفته پژوهش هایی که روی 700 نوجوان 12 تا 19 ساله انجام دادند به این اعتقاد آنان را باور داشت که نوجوانان دوستی ، سکس و مصرف مواد مخدر را به عنوان نشانه های بزرگسالی باور دارند . این مطالعات نشان داده اند که نوجوانان برای پر کردن فضای بین دوران کودکی و دوران بزرگسالی با توصل به این رفتار ها سعی درانطباق با نقش های بزرگسالی دارند . این شاخص ها که ابتدائی ترین و خام ترین تعریف بزرگسالی میتواند در نظر گرفته شود متاسفانه برای دسته ای از نوجوانان سطحی نگر سر لوحه رفتار بزرگسال نمایانه آنان شده عمل به آن نتایج و پیامدهای ناگواری برای فرد و جامعه به همراه دارد.
در فرهنگ ایندسته از افراد ، نوجوانی که قادر به دوست شدن با جنس مخالف باشد نوعی تشخص و قابلیت را در میان نوجوانانی که دوستی ندارند خریداری میکند . توانایی برقراری رایطه جنسی دفعات آن و کیفیت آن …. و یا شجاعت و شهامت استفاده از مواد مخدر اعتماد به نفسی کاذب را در فرد ایجاد گر است که متاسفانه از سوی سایر نوجوانان نیز این حس تشدید و تشویق میگردد. متاسفانه سطحی نگری و عدم توانایی درتفکر منطقی یا چند بعد نگری و همچنین روحیه دنباله روی و مد پسندی سلامت زندگی روانی اجتماعی ایندسته از نوجوانان را مورد تهدید قرار میدهد.