سن و میل جنسی
سن و میل جنسی
آنچه در رفتار جنسی افراد مسن تاثیر گذار است مجموعه تغییرات اجتماعی بدنی و روحی است که فرد در این دوره از زندگی خود آنرا تجربه میکند . مسائلی چون بازنشستگی و بازتاب و پیامدهای روانی و اقتصادی آن ، احساس ناکارآمدی یا نا سودمندی برای خانواده و جامعه ، عدم توانایی در رسیدن به آمال و آرزوهای که در دوره جوانی و میانسالی فرد تمایل به انجام آنرا میداشته ، از طرفی از دست دادن همسر و مشکلات و محدودیت های که این فاکتوربر سلامت بدنی و روانی فرد ایجاد میکند.پدیده سندرم خانه خالی و نظاره گر بودن یکی یکی ازدواج کردن و رفتن فرزندان از خانه و شاهد جای خالی آنها بودن ازدیگر بحران های موجود در این دوره از زندگی پاره ای از والدین و سالمندان عزیز میتواند باشد.
. به همه مشکلات فوق باستی محدودیت های فیزیکی و گرفتاری های بدنی را نیز اضافه نمود کاهش قوای عمومی بدن ضعف ماهیجه ها تغییرات هورمونی و ظهور بیماری ها و کنار آمدن با عوارض دارویی از جمله محدودیت های دیگر این دوره از زندگی بشمار میروند. و اما آنچه دررابطه جنسی در این دوره از زندگی بتوان پیش بینی نمود تجربه مشکلات نعوظ و انزال در آقایان و یا به میلی جنسی و خشکی رحم و دیر رسیدن به ارگاسم در زنان میباشد.علی رغم تمامی آنچه به عنوان محدودیت های دوره میانسالی و کهنسالی گفته شد در زمینه رفتار جنسی باید خوش بین تر به این دوره نگاه کرد. امروزه تحقیقات گسترده مطالعات رفتار جنسی نشان میدهند اگر کاهشی در منحنی رابطه جنسی در دوره میانسالی و یا کهنسالی دیده میشود معمولا به دلیل از دست دادن همسر است و نه کاهش در سائق جنسی. از سویی امروزه اعتقادات علمی بر این پایه اند که در رابطه با مشکلات ارتباط جنسی مردان بین 50 تا 59 ساله کمتر با پدیده زود انزالی مواجهند. از سویی در زنهای 50-59 ساله نیز درد هنگام آمیزش کمتر تجربه میگردد..
علی رغم آنچه فیلمهای هالیوودی مصرانه و مغرضانه سعی در ترویج آن دارند میل جنسی تنها درزنان جوان و کم سن تجربه نمیگردد و مختص به ایندسته از گروه سنی نیست . تحقیقات جدید نشان داده اند که زنها در سنین بین چهل و پنجاه سالگی میل جنسی قابل توجهی از خود نشان میدهند و با موضوع سکس خیلی با تجربه تر کنار امده اند. بر اساس تحقیقی که در ژرنال موًسسه پزشکی امریکا منتشر شده آمده است که حدود یک سوم از زنان بین 39-18 سال از کمی تمایل جنسی و یا مشکل ناتوانی در رسیدن به ارگاسم در رنجند.آنچه بنظر میرسد این است که علی رغم کاهش تستسترون همراه با افزایش سن ، به دلایل روانشناختی فرد در سنین چهل سالکی شناخت بهتری از بدن خود و روند رفتار جنسی پیدا میکند و از سوئی در ابراز خواسته های جنسی خود و برقراری ارتباط مسلط تر عمل میکند. بنا بر این آنچه در روند یک ارتباط شرکا ء جنسی انتظار میرود پختگی بهتر در رفتار جنسی ، لذت بیشتر از انجام و بهره وری از نتایج مطلوب آن در بدن است .گاه به این پند ادبی نیز اشاره رفته است که رفتار جنسی چون شراب است که هر چه زمان و سال از آن میگذرد ، کهنه تر و کارآمد تر بوده با ارزش تر محک زده میشود . مصداق این مدعا آزمایشاتی است که به نیت بررسی رابطه بین سن و سکس در کشور های اروپایی انجام پذیرفته است .
بنا بر تحقیقات انجام شده دردانشگاه گوتنبرگ سوئد رفتار جنسی به موازات افزایش سن افزونی یافته و بهتر میشود. در این پژوهش گسترده که به مدت 30 سال بر روی 1500 داوطلب مرد و زن 70 ساله انجام شده است در 4 نوبت مصاحبه که این دسته ازافراد در آن شرکت پذیرفته بودند راجع به کم و کیف زندگی جنسی آنان سوالاتی مطرح گردید ه است . این سوالات حاوی اطلاعاتی در مورد دشواریها و نواقص ارتباط جنسی یا اختلالات جنسی ، میزان رضایت مندی زندگی زناشویی و همچنین میزان دفعات برقراری رابطه جنسی بوده است . مشاهدات نشان داد که گروه آزمودنی 70 ساله ، در طول دوره 30 ساله زندگی جنسی خود ، بیش از پیش به برقراری رابطه جنسی اقدام ورزیده اند. این افزایش در مردان متاهل از 52% به 68% و در زنان متاهل از 38% به 56% و همچنین در مردان مجرد از 30% به 54% و در زنان مجرد از 8% به 12% روند رو به رشد از خود نشان داده است . علاوه بر در این پژوهش زنان 70 ساله اذعان داشته اند که بیش از پیش توانایی رسیده به ارگاسم را تجربه گر بوده اند و همچنین نارضایتی از زندگی جنسی در آنان کاهش پیدا کرده است از آنطرف در مردان نیز سیر ناتوانی جنسی رو به نزول داشته است. به اعتقاد این دسته از افراد رفتار جنسی و برقراری رابطه جنسی به عنوان بخش طبیعی و نرمال زندگی یک فرد خصوصاً در ایام بازنشستگی محسوب میگردد که تاثیرات مثبت و مفیدی برای شرکاء جنسی به همراه دارد. در این راستا پروفسور پگی کلین پلاتز از دانشگاه اوتاوای کانادا معتقد است یافته های این پژوهش موًید آن است که به سکس و رفتار جنسی در دوره سالمندی باید بهای بیشتری داد هر چند که در ادبیات و فرهنگ ما به مسئله سکس در دوره پیری و پیامد های قابل توجه آن کمتر پرداخته شده است. به دنبال طرح و انجام چنین مطالعاتی در سطح جامعه ، از متخصصین امور درمانی و پزشکی خواسته شده است تا در شرح حال گیری از بیماران و مراجعه کنندگان خود بیش از پیش به کم و کیف زندگی جنسی آنان بپردازند و در این راستا مسلماً بایستی دوره های آموزشی ویژه ای را این دسته از متحصصین در نظر گرفت به این امید که بتوانند به نحو احسن از عهده تشخیص و درمان مسائل جنسی مریضان خود برآیند.
دکتر مریم محبی سکس تراپیست
فیس بوک : سکسولوژی/sexology
www.maryammohebbi.com
Voicemail:818-732-1622
Tel:905-597-1622