Articles (مقالات)
سنجش کمبود تستسرون در مردان

سنجش کمبود تستسرون در مردان

سنجش کمبود تستسرون در مردان

همانطور که میدانیم تستسترون هورمون جنسی است که در میل و توان جنسی ، تولید صفت های مردانه مانند تنومندی، ماهیچه پذیری، رفتار های رقابت طلبانه و .. نقشی مهم ایفا میکند. میزان ترشح تستسترون که در دوران بلوغ به حد اکثر امکان ، ارتقاء میابد و تظاهرات مردانه را در ابعاد بدنی و روانی جنسی درنوجوان پسر مسبب میگردد ، بعد از ورود به دوره میانسالی رفته رفته کاهش یافته و نهایتاً توانایی بارور سازی کم و علائم مردانگی دچار نقصان میگردد. به عبارتی از سی سالگی تستسرون به شکل طبیعی چیزی بین چهار دهم تا دو درصد در افراد کاهش یافته علایمی چون ریزش مو، کاهش توده های عضلانی در بدن و افت کنش جنسی در بستر مشاهده میگردد. برخی شواهد حاکی از آنند که سطوح پایین تستسترون میتواند بر بیماریهای چون مشکلات قلبی، خلق و خو و… نیز تاثیر گذار باشد.

در بخش مربوط به تغییرات جسمانی ، در کنار تجربیاتی چون چاقی و ریزش مو و چروک صورت و … مهمترین عنصر قابل توجه برای مرد کاهش توانایی جنسی یا ناتوانی در ایجاد و یا نگهداری نعوظ میباشد . از آنجایی که آلت تناسلی به عنوان سمبل مردانگی نقش ویژه ای در حیات جنسی مرد ایفا میکند بدنبال کاهش تستسترون فرد شاهد کوچک شدن بیضه ها ، کاهش میل جنسی و ناتوانی های پراکنده جنسی میگردد که بار روانی این موضوع بسیار سنگین تر از واقعیت موجود میباشد که خود این امر در تشدید اضطراب حاصله تاثیر گذار است.

در این راستا پرسشنامه ای توسط پروفسور لوتار هیمن پزشک آلمانی به منظور تشخیص احتمالی کاهش تستسترون در مرد و مسئله آندروپاز تهیه و تنظیم گشته است. جهت انجام این تست شخصی ، افراد به سوالات زیر بر اساس میزان شدت تجربه علائم از خفیف تا خیلی شدید پاسخ میدهند. بر اساس پاسخ های حاصله نتیجه تست در پنج درجه رتبه بندی میگردد که طبقه اول هیچ طبقه دوم خفیف طبقه سوم متوسط طبقه چهارم شدید و طبقه پنجم خیلی شدید نام دارند. نتیجه این تست شخصی را فرد میتواند در اختیار پزشک قرار دهد تا با در اختیار داشتن این اطلاعات اولیه فرایند تشخیص یا درمان با سهولت بهتری صورت پذیرد.

پرسش ها به قرار زیرند :
۱- احساس کاهش در وضعیت عمومی تندرستی (۱-هیچ ۲-کم ۳-متوسط ۴-شدید ۵- خیلی شدید )
۲- احساس درد در مفاصل و ماهیچه ها (۱-هیچ ۲-کم ۳-متوسط ۴-شدید ۵- خیلی شدید )
۳- تعرق زیاد (۱-هیچ ۲-کم ۳-متوسط ۴-شدید ۵- خیلی شدید )
۴- مشکلات خواب ( اعم از ناتوانی در به خواب رفتن ، کیفیت بد خواب ، زود از خواب پریدن و..) (۱-هیچ ۲-کم ۳-متوسط ۴-شدید ۵- خیلی شدید )
۵- احساس خستگی و نیازبه خواب بیشتر(۱-هیچ ۲-کم ۳-متوسط ۴-شدید ۵- خیلی شدید )
۶- حساس شدن ( زود از کوره در رفتن و عصبی شدن و یا تغییر سریع خلق ) (۱-هیچ ۲-کم ۳-متوسط ۴-شدید ۵- خیلی شدید )
۷- حساس عصبیت ( بیقراری و نا آرامی و تنش درونی ) (۱-هیچ ۲-کم ۳-متوسط ۴-شدید ۵- خیلی شدید )
۸- احساس اضطراب ، تشویش یا هراس (۱-هیچ ۲-کم ۳-متوسط ۴-شدید ۵- خیلی شدید )
۹- احساس خستگی جسمانی ، کاهش عملکرد روزانه و بیعلاقگی نسبت به انجام امور اوقات فراغت (۱-هیچ ۲-کم ۳-متوسط ۴-شدید ۵- خیلی شدید )
۱۰ – احساس ضعف بدنی و کاهش قدرت عضلانی (۱-هیچ ۲-کم ۳-متوسط ۴-شدید ۵- خیلی شدید )
۱۱- احساس دلمردگی و افسردگی و بی انگیزشی (۱-هیچ ۲-کم ۳-متوسط ۴-شدید ۵- خیلی شدید )
۱۲- احساس کاهش میل جنسی (۱-هیچ ۲-کم ۳-متوسط ۴-شدید ۵- خیلی شدید )
۱۳- احساس میل به استراحت به دلیل خستگی های قبلی (۱-هیچ ۲-کم ۳-متوسط ۴-شدید ۵- خیلی شدید )
۱۴- کم شدن سرعت رشد ریش و سبیل (۱-هیچ ۲-کم ۳-متوسط ۴-شدید ۵- خیلی شدید )
۱۵- کم شدن توانمندی و عملکرد جنسی (۱-هیچ ۲-کم ۳-متوسط ۴-شدید ۵- خیلی شدید )
۱۶- کم شدن نعوظ صبحگاهی (۱-هیچ ۲-کم ۳-متوسط ۴-شدید ۵- خیلی شدید )
۱۷- کم شدن لذت جنسی (۱-هیچ ۲-کم ۳-متوسط ۴-شدید ۵- خیلی شدید )

خیل عظیمی از مردان بعد از میانسالی با اضطراب پنهانی همواره دست و پنجه نرم میکنند که خود نیز از حضور یا حتی علت آن بی اطلاع میباشند . مضافاَ بر آنکه موضوع اندورپاز پدیده نوینی در مباحث و تحقیقات علمی است که به تازگی نظر متخصصین را به خود جلب کرده و لذا اطلاعات اندکی در سطح جامعه به شکل کتب و مجلات موجود میباشد. اندروپاز به مرحله ای از زندگی مرد گویند که به همراه کاهش در تولید هورمون تستسترون ، تغییرات جسمی ، روانی ، جنسی را فرد تجربه گر میشود که کیفیت و شدت این تغییرات بنا بر شرایط ارثی ، محیطی در افراد به گونه های مختلف عارض میگردد. تغییراتی که از ورود مرد به مرحله اندروپاز را نمایانگر میسازند عبارتند از : کم شدن مو در ناحیه سر ، زیر بغل و شرمگاهی ، کاهش بافت عضلانی ، کوچک شدن بیضه ها ، کم شدن تعداد اسپرم ها ، کاهش میل جنسی ، تغییرات خلقی ، عرق شبانه ، افسردگی ، خستگی عمومی ، پوکی استخوان ، خشکی پوست ، افزایش تراکم چربی ، ناتوانی در ایجاد و یا حفظ نعوظ.

چنانچه ذکر شد مجموعه این علائم یکباره و در همه افراد عارض نمیگردد و بنا بر میزان تاثیر متغیرهای جانبی ، افراد با سرعت های متفاوتی سراشیبی افول تستسترون در بدن را تجربه میکنند . شرایط کاری ، عوامل اقتصادی ، میزان استرس روزانه ، طلاق یا ازدست دادن همسر، رژیم غذایی ، ورزش و… از جمله زمینه هایی میباشند که در کم و کیف پدیده یائسگی در مردان نقش بازی میکنند. بنابراین جای تعجب نیست که برخی مردان در سنین پایین تر به شکل پیش رس به استقبال دوره اندروپازی روند در حالیکه پاره ای دیگر، حتی در ۸۰ سالگی توانایی بچه دار شدن داشته و تاثیرات تقلیل هورمون تستسترون در آنها به آرامی جای پا ی خود را منقوش کرده باشد .( مثال این مدعا کمدین معروف چارلی چاپلین میباشد که در ۷۳ سالگی صاحب آخرین پسرش کریستوفر شد ) .

واقعیتی که نمیتوان از نظر دور داشت این است که مردان در مقایسه با زنان کمتر به علائم و نشانه های بدنی روانی خود حساسند و شاهد این مدعا نیز تعداد اندک مراجعه کنندگان مردی است که در اتاق های انتظار پزشکان حضور پیدا میکنند و عموماً بیشتر مراجعه کنندگان به مراکز درمانی را زنان تشکیل میدهند. به همین مناسبت بر کلیه مردان است که پیشا پیش از تغییرات کاهش تستسترون در بدن و پیامد های آن آگاهی یافته زیر نظر پزشک جنبه های بدنی ، زیرنظر روانشناس تغییرات خلقی روحی و زیر نظر سکس تراپیست کم و کیف رابطه جنسی و چگونگی زندگی جنسی ، را مونیتور کرده راهنمایی های لازم را کسب نمایند.

شاد و پیروز باشید و شعار همیشگی را در گوش که :” سکس بهتر ، زندگی بهتر ”
مریم محبی
سکسولوژیست
mohebbi_sexology اینستاگرام:
www.maryammohebbi.com
Tel:905-597-1622
Voice mail: 818-732-16

Please follow and like us:

Leave a Reply

error

Enjoy this blog? Please spread the word :)