دیابت و ناتوانی جنسی
بیماری قند به عنوان یک اختلال متابولیکی تقریباً شایعی است که 180 میلیون نفر از افراد جهان بدان گرفتار میباشند . بنا بر نوع و همچنین کیفیت کنترل این بیماری ، پی آمد های جسمی –روانی – جنسی ویژه ای بر زندگی این دسته از افراد سایه افکن میشود. بر اساس تحقیقات مرکز دیابت کانادا 25 درصد از زنان بیمار و بیش از نیمی از مردان مبتلا به دیابت در مراحلی از روند این بیماری ، مشکلات جنسی و افت کنش جنسی را تجربه مینمایند . طبق آمار بیش از 75 درصد از مردانی که مبتلا به دیابت هستند گرفتار ناتوانی جنسی میگردند و این پدیده در مردان مبتلا به قند 10 تا 15 سال زود تر از سایر مردان اتفاق میافتد . ( منظور از ناتوانی جنسی ، ناتوانی در ایجاد و یا نگهداری نعوظ در هنگام برقراری رابطه جنسی به مدت بیش از 3 ماه میباشد ) . مشکلات جنسی در مردان علاوه بر ناتوانی در ایجاد یا نگهداری نعوظ ، شامل زود انزلی ، میلی جنسی و کاهش دفعات ارتباط جنسی ، برگشت انزال به مثانه و کم شدن حجم انزال و در زنان ، التهاب دستگاه تناسلی ، عفونت های دستگاه تناسلی ، خشکی دهانه رحم و درد هنگام برقراری رابطه جنسی ، نرسیدن به خشنودی جنسی یا ارگاسم ،بی میلی جنسی و کاهش دفعات ارتباط جنسی نیز میباشد.
از آنجایی که رابطه جنسی فرایندی است که مستلزم همکاری سیستم های مختلف عصبی ، هورمونی ، شریانی وریدی و روانی میباشد هر گونه نفص و گرفتاری در هر یک از این عناصر ، تاثیری مستقیم بر کیفیت رفتار جنسی میتواند داشته باشد . لذا با بالا رفتن میزان گلوکز در خون ، رفته رفته آسیب بر دیواره رگها ، بیشتر محتمل میگردد و از آ نجایی که سیستم عروقی دستگاه تناسلی نیز از کل سیستم شریانی مستثنی نمیباشد بنا براین عدم خونرسانی گرفتگی یا تصلب شرایین در این ناحیه از بدن نیز ممکن است اتفاق افتد و نتیجتاً از این طریق کنش جنسی فرد تحت تاثیر قرار گیرد. آنچه موقعیت بیمار را پیچیده تر میسازد فشار خون بالای این دسته از افراد است که مزید بر علت میگردد . ناتوانی جنسی در مردان دیابتی زنگ خطری برای بروز قریب الوقوع تنگی عروق کرونری قلب و سکته قلبی است که باید جدی گرفته شود. از سویی داروهایی که این افراد به منظور کنترل قند در حال مصرف هستند خود میتواند دارای عوارض جانبی مانند تاثیر بر کنش جنسی فرد باشند
ناگفته نماند سبک زندگی ، چاقی ، مصرف مواد مخدر ، جراحی ، ورزش نکردن و کم تحرکی خود تشدیدگر مشکلات جنسی در ایندسته از بیماران بیماران محسوب میگردند . خبر خوش اینکه بیماران مبتلا به دیابت نوع دو با کاهش وزن میتوانند بر ناتوانی جنسی به شکل قابل توجهی غلبه نمایند. در پژوهشی که تیم تحقیق دانشگاه آدلاید در مجله داروهای جنسی در ماه آپریل سال جاری به چاپ رسانیده نشان داده شده است رژیم غذایی با زندگی جنسی این افراد رابطه مند است . در این تحقیق 30 مرد مبتلا به نوع دوم دیابت که به مدت 8 هفته تحت رژیم ویژه کاهش وزن قرار گرفته بودند ناتوا نی جنسی کمتری را گزارش کرده در کنش جنسی خود پیشرفت پیدا نموده بودند. این رژیم غذایی که حاوی غذاهای کم کالری ، کم چربی ، پر پروتئین و کم شیرینی در حد روزانه 600 کالری بوده است سبب گردیده تا پس از انجام فرایند کاهش وزن ، بیماران مشکلات جنسی و نیز گرفتاریهای ادراری خود را بهبود بخشند مضافا ً به اینکه دوام این دوره بهینه سازی و نتایج آن تا 12 ماه توانسته است ادامه داشته باشد.
در درمان مشکلات جنسی که افراد مبتلا به دیابت بدان دچار میباشند کمک تخصصی باید گرفته شود گفتگو با پزشک متخصص و تشخیص اینکه فرد در چه وضعیتی از نظر نوع بیماری قرار گرفته است گام نخست درمان محسوب میشود . سپس بنا بر سوابق ازمایشگاهی و معاینات لازم پزشکی وضعیت زندگی جنسی بیمار بایستی به راحتی با او در میان گذاشته شود. اینکه چند درصد از مشکلات جنسی بیمار ریشه بدنی و فیزیولوژیکی داشته و یا عوامل روانی در ان تاثیر گذارند باید از سوی پزشک مشخص گردیده و متعاقباً فرد به مراکز ذی صلاح ارجاع داده شود . از سویی در مورد عوارض دارویی که برخی از داروهای کنترل قند خون و یا داروهای فشار خون میتوانند بر میل جنسی و کنش جنسی داشته باشند برای بیمار توضیح دادشده راهها و تکنیک های موثر بر کیفیت زندگی جنسی فرد و همچنین عوارض جانبی هر یک از دارو یا متد ها به او شناسانده شود.
معمولاً در درمان مشکلات جنسی این دسته از بیماران ، راه کار های دارویی ، رواندرمانی و سکس درمانی دست در دست یکدیگر و همگام با هم میتوانند زندگی جنسی فرد را بهبود ببخشند چرا که همانگونه که ذکر آن رفت در فرایند بیماری قند ، عوامل بدنی و نیز روانی دخیل میباشند که صرفا ً تاکید بر جنبه های دارویی و استفاده از قرص نمیتواند به اضطراب و ضعف اعتماد به نفس جنسی فرد کمک نماید لذا آموزش مهارت های کنترل روانی بیماری و نیز اموزش های جنسی ویژه ای که ایندسته از افراد میتوانند از آن بهره جویند در حیطه کار روانشناسان و سکس درمانگران قرار میگیرد. پایین آمدن میل و انگیزه جنسی ، افسردگی حاصله ازناتوانی جنسی، ناتوانی در خشنود سازی شریک جنسی و مشکلات زناشویی متعاقب آن و …. مواردی میباشند که برای درمان آن ازتخصصن کارشناسان امور جنسی بایستی بهره جست.
نهایتا اینکه دیابت، بیماری پرعارضه ای است که در صورت عدم تشخیص و یا تشخیص دیرهنگام و درمان نامناسب، علاوه بر مشکلات جنسی ، فرد را به انواع اختلالات عصبی و عروقی از قبیل سکته قلبی، نابینایی، نارسایی مزمن کلیه ها و قطع عضو اندام تحتانی دچار میسازد
شاد و پیروز باشید و شعار همیشگی را در گوش که : سکس بهتر زندگی بهتر