بلوغ زودرس
کپی برداری از مطالب دکتر مریم محبی تنها با ذکر کامل منبع مجاز میباشد
به مجموعه تغییرات بدنی حاصله در بدن کودکان که آنان را برای ورود به مرحله بزرگسالی و فرایند باروری آماده میسازد بلوغ گفته میشود. شروع بالغ شدن با فرمان فعالیت هورمونی از سوی مغز و متاثر شدن غدد جنسی انجام میپذیرد. تخمدانها در دختر و بیضه ها در پسر فعال شده تغییرات متعددی در بخش های مختلف بدن از جمله قد ، وزن ، بافت ماهیچه ای ، پوست ، مو ، سینه در زن و …ایجاد میگردد. علاوه بر رشد عمومی بدنی ، زندگی جنسی فرد بدنبال این مجموعه تحولات بدنی – روانی آغاز میگردد. پدیده بلوغ در فرد معمولاً از 10 سالگی گزارش میگردد لیکن گفتنی است که سن شروع بلوغ در پسر دیر از دختر آغاز میگردد. براین اساس افرادی که پیش از 9 سالگی علائم بلوغ از خود نشان دهند به بلوغ پیش رس دچار گردیده اند.
امروزه تعدادی از یافته های پژوهشگران نشان میدهند که بین سن بلوغ و میزان احتمال ابتلا به بعضی بیماری ها رابطه معنا داری وجود دارد. بر اساس این مطالعات با بلوغ پیش رس در افراد ، درصد احتمال بروز اختلالات خلقی بالا رفته و همچنین احتمال اعتیاد به مواد مخدر و فعالیت زیاد جنسی و متعاقب آن در دختران حاملگی های نا خواسته بیشتر به چشم میخورد .
علل جسمانی بلوغ زود رس را میتوان در عدم تعادل هورمونی ، توده مغزی ، بیماری عفونی مغزی ، بزرگی غدد فوق کلیوی ، تومور بیضه و…بررسی نمود
از نکات بر جسته و بسیار قابل تامل در نتایج این تحقیق اینکه آنچه سرعت بلوغ را در افراد کم و زیاد میکند میزان استرس دریافتی در دوران رشد و پیش ازدوره نوجوانی و همچنین نحوه فرزند پروری والدین این دسته از افراد گزارش شده است .
نوجوانانی که در دوران کودکی و پیش نوجوانی در محیط خانوادگی زندگی میکرده اند که در آن به نوعی فشار ، اضطراب و سختی تجربه شده است احتمال اینکه زود تر بالغ شوند بیشتر میگردد که خود این پیش رسی بلوغ باعث مشکلات روحی و نیز بدنی برای فرد شده سلامت او را میتواند مورد تهدید قرار دهد.
وقتی صحبت از محیط استرس زا میشود باید به فاکتور هایی مثل : فقر ، افسردگی والدین ، مشاجرات خانوادگی ، روابط معیوب فرزند پروری و ناتوانی والدین از برقراری رابطه منطقی با فرزندان و نیز عدم حس امنیت و حمایت از جانب فرزندان اشاره کرد.
به ادعای ژرنال رشد کودک ، بچه هایی که در دوران کودکی خود درمحیطی رشد کرده اند که در آن حمایت ونظارت هر دو والد موجود بوده ، پدر و مادر بری از افسردگی بوده و روابط فی مابین زن و مرد هم حسنه ذکر گردیده است ، این دسته از فرزندان فرایند اولیه تغییرات هورمونی و علایم صفات ثانویه جنسی را دیر تر نمایان گرند. از سویی از آنجا که بلوغ پیش رس با احتمال ابتلا به بعضی بیماری ها رابطه مند است لذا پیش بینی میگردد فرزندانی که در محیط امن پرورش یافته اند استرس کمتری را تجربه کرده دیر تر بالغ شده و از سلامت روانی – بدنی بهتری بهره مند گردند.
از دیگر پیامدهای بلوغ زود رس در دختران میتوان به موضوع چاقی اشاره کرد. بنا بر تحقیقی که تیم پژوهشی دکتر فرنک بیرو به انجام رسانیده و نتیجه آن از سوی مرکز علوم بهداشت محیط زیستی در اختیار عموم قرار گرفت دخترانی که دارای بلوغ پیش رس باشند احتمال بیشتری دارد که با مشکلاتی چون اضافه وزن ، فشار خون ، ابتلا به انواع مختلف سرطانهایی چون سرطان سینه و سرطان تخمدان و سرطان اندومترمواجه گردند
محققان در مراکز سانفرانسیسکو ، سینسینتی و نیویورک به منظور بررسی میزان وزن ، چربی ، رشد سینه وهمچنین ویژگی های نژادی ، تعداد 1239 دختر بچه 6 تا 8 ساله را مورد بررسی خود قرار دادند . این افراد بطور مرتب در بین سالهای 20011-2004 زیر نظر معاینات پزشکی قرار میگرفتند تا کلیه تغییرات بدنی آنها از جمله پنج مرحله رشد پستان معروف به ” مراحل رشد سینه تانر ” مورد ثبت و بررسی طولانی مدت بتواند قرار گیرد. ( پنج مرحله رشد پستان ها عبارتند از مرحله اول برجستگی کوچک مرحله دوم برجستگی تپه مانند همراه با افزایش قطر هاله پستان ، مرحله سوم :بزرگی بیشتر سایز پستان بدون تفکیک پستان از هاله ، مرحله چهارم پیدایش دومین برجستگی نوک و هاله بر روی پستان و مرحله پنجم متمایز شدن هاله از بقیه پستان )
در این بررسی طولی ، پژوهشگران متوجه شدند که رشد پستان درزنان تحت تاثیر عوامل نژادی شرایط جغرافیایی و همچنین حجم چربی بدن مختلف میباشد. بدین معنا که رشد پستانها در نژاد سفید در محدوده سنی نه سال و هفت ماهگی اتقاق میافتد ( زودتر ازآنچه در گذشته در تحققات گزارش گردیده بود ) در حالیکه در دختران سیاه پوست زود تر از دختران سفید و در محدوده سنی هشت سال و هشت ماهگی متحقق میشود . در دختران امریکای جنوبی نه سال و سه ماهگی و در دختران آسیایی نه سال و هفت ماهگی متوسط سن شروع رشد پستانها گزارش گردیده است.
به ادعای این پژوهشگران در مقایسه با فاکتور نژاد ، حجم چربی بدن عامل پیش بینی کننده قوی تری برای تخمین سن شروع بلوغ به شمار میرود مضافاً به اینکه تاثیر نقش عوامل محیطی و فیزیولوژیکی بر بلوغ همچنان از سوی متخصصن در دست بررسی میباشد.
در خاتمه در تحقیقی که توسط دانشگاه علوم پزشکی تهران و مرکی تحقیقات رشد و تکامل این دانشگاه بر روی چهار هزار آزمودنی دختر انجام پذیرفت نشان داده شده است که چاقی ارتباط مستقیم با پایین آمدن سن بلوغ در دختران داشته و هرچه میزان چاقی در این افراد بالاتر بوده سن بلوغ در آنها پایین تر گزارش گردیده است. براساس شواهد تحقیقی ، تعداد کودکان چاق ایرانی در 20 ساله گذشته سه برابر شده و در حال حاضر شش درصد دانش آموزان ایرانی در سنین مدرسه چاق میباشند. مسئول این طرح تحقیقاتی اذعان میکند سن بلوغ در دختران ایرانی در مقایسه با کشورهای مانند مصر ، امریکا و برخی کشورهای اروپایی پایین تر بوده و این دسته از افراد در سن 7 سالگی به بلوغ میرسند.
دکتر مریم محبی
سکس تراپیست
Voice Mail: 818-732-1622