
آیا مردان هم یائسه می شوند؟
یائسه گی در مردان بیش از یائسه گی که زنان آنرا تجربه میکنند موضوعی بحث انگیز قلمداد میگردد. خیل عظیمی از مردان در این دوره از زندگی خود با اضطراب پنهانی همواره دست و پنجه نرم میکنند که خود نیز از حضور یا حتی علت آن بی اطلاع میباشند . علاوه بر اینکه موضوع اندروپاز پدیده نوینی در مباحث و تحقیقات علمی است که به تازگی نظر متخصصین را به خود جلب کرده و لذا اطلاعات اندکی در سطح جامعه به شکل کتب و مجلات موجود میباشد، از آن طرف هم مردان نیز در مقایسه با زنان کمتر به علائم و نشانه های بدنی روانی خود حساس بوده و شاهد این مدعا نیز تعداد اندک مراجعه کنندگان مردی است که در اتاق های انتظار پزشکان حضور پیدا میکنند وعموماً بیشتر مراجعه کنندگان به مراکز درمانی را زنان تشکیل میدهند.
امروزه کمتر کسی است که با کلمه منوپاز در زنان ناماًنوس بوده ،با علائم یائسگی که در این مرحله از زندگی زنان ، برای برخی از آنان عارض میگردد آشنا نباشد. نشانه هایی چون طپش قلب ، هات فلش یا گر گرفتگی ، تغییرات خلقی ، بی نظمی قاعدگی در محدوده سنی ۴۵-۵۰ آهسته آهسته زن را به مرحله جدیدی از زندگی رهنمون میسازد که در آن امکان باروری کم و نهایتاً از بین میرود . اگر چه قطع قاعدگی در زن دلیل مشخص و مبرهنی است که نشان میدهد زن به طور حتم یائسه گشته و امکان بارور شدن از بین رفته است ، لیکن در مورد مردان عدم توانایی در بارور سازی فاقد شکل ثابت و زمان معین میباشد.
اندروپاز به مرحله ای از زندگی مرد گویند که به همراه کاهش در تولید هورمون تستسترون ، تغییرات جسمی ، روانی ، جنسی را فرد تجربه گر میشود که کیفیت و شدت این تغییرات بنا بر شرایط ارثی ، محیطی در افراد به گونه های مختلف عارض میگردد.
تغییراتی که از ورود مرد به مرحله یائسگی خبر میدهند در دو بعد روان شناسی و بدنی قابل بررسی میباشند. از نظر روحی روانی در این مرحله سنی برخی مردان با موضوعاتی چون روحیه غمگین یا افسرده، تغییرات غیر قابل توضیح خلقی، اضطراب زیاد یا حملات پنیک، کاهش سطح هوشمندی، کاهش توانمندی حافظه ای، احساس پیری، حساسیت پذیری و احساس بی قراری و غیر صبوری، کاهش سطح تمرکز، کاهش میل جنسی یا کشش جنسی و… دست و پنجه نرم میکنند. برخی نشانه های بدنی که میتواند حاکی از یائسگی مردانه باشند عبارتند از: حساس شدن به صدا و تحریکات صوتی، خستگی و کاهش سطح انرژی، کاهش بنیه و توان بدنی،کاهش رشد موهای صورت و سر و بدن، خشکی پوست، تعرق، گر گرفتگی، درد نواحی مفصلی، مشکلات نعوظ و…
چنانچه ذکر شد مجموعه این علائم یکباره و در همه افراد عارض نمیگردد و بنا بر میزان تاثیر متغیرهای جانبی ، افراد با سرعت های متفاوتی سراشیبی افول تستسترون در بدن را تجربه میکنند . شرایط کاری ، عوامل اقتصادی ، میزان استرس روزانه ، طلاق یا ازدست دادن همسر، رژیم غذایی ، ورزش و… از جمله زمینه هایی میباشند که در کم و کیف پدیده یائسگی در مردان نقش بازی میکنند. بنابراین جای تعجب نیست که برخی مردان در سنین پایین تر به شکل پیش رس به استقبال دوره یائسگی روند در حالیکه پاره ای دیگر، حتی در ۸۰ سالگی توانایی بچه دار شدن داشته و تاثیرات تقلیل هورمون تستسترون در آنها به آرامی جای پا ی خود را منقوش کرده باشد .( مثال این مدعا کمدین معروف چارلی چاپلین میباشد که در ۷۳ سالگی صاحب آخرین پسرش کریستوفر شد ) .
نقش تستسترون در اندروپاز
آنچه مسلم است اینکه میزان ترشح تستسترون که در دوران بلوغ به حد اکثر امکان ، ارتقاء میابد و تظاهرات مردانه را در ابعاد بدنی و روانی جنسی درنوجوان پسر مسبب میگردد ، بعد از ورود به دوره میانسالی رفته رفته کاهش یافته و نهایتاً توانایی بارور سازی کم و علائم مردانگی نقصان میابد. در این راستا به موازات کاهش تستسترون در مرد تا اندازه ای افزایش استروژن ( هورمون زنانه ) را داریم که در مرد افزایش میابد. لذا قابل انتظار است که رفته رفته در باب حالات و روحیات شخصی ، به نوعی رفتار های خانواده محوری ، حضور در خانه و مشارکت در انجام امور منزل ، کمک در نظافت و آشپزی ، مراقبت از فرزندان یا نوه ها در تاریخچه رفتاری فرد نقش میگیرد اموری که تا قبل از این به دلایل اشتغال کاری و تمرکز عمده بر فعالیت های خارج از منزل کمتر بدان همت گماشته شده است. به موازات این تغییرات که ریشه در تاثیرات شیمایی و هورمونی بدن دارند نوعی حساسیت عاطفی نیز ضمیمه این مجموعه میگردد که در برخی لطافت روحی (نگاه به گل و بوییدن آن…)، تقدس ( معنا جویی و هدف بخشی به زندگی ) یا لذت جویی لجظه ای در باب آنچه همیشه در سنین پیشین آرزوی آنرا داشته که انجام دهد در صدد محقق کردن بر آید ( ماشین اسپورت ، لباس رنگی ، لذت جنسی ، معشوقه پنهان …….) و در برخی دیگر زود رنجی و افسردگی را در پی خود دارد.
در بخش مربوط به تغییرات جسمانی ، در کنار تجربیاتی چون چاقی و ریزش مو و چروک صورت و … مهمترین عنصر قابل توجه برای مرد کاهش توانایی جنسی یا ناتوانی در ایجاد و یا نگهداری نعوظ میباشد . از آنجایی که آلت تناسلی به عنوان سمبل مردانگی نقش ویژه ای در حیات جنسی مرد ایفا میکند بدنبال کاهش تستسترون فرد شاهد کوچک شدن بیضه ها ، کاهش میل جنسی و ناتوانی های پراکنده جنسی میگردد که بار روانی این موضوع بسیار سنگین تر از واقعیت موجود میباشد که خود این امر در تشدید اضطراب حاصله تاثیر گذار است.
بر کلیه مردان است که پیشا پیش از تغییرات کاهش تستسترون در بدن و پیامد های آن آگاهی یافته زیر نظر پزشک جنبه های بدنی ، زیرنظر روانشناس تغییرات خلقی روحی و زیر نظر سکس تراپیست کم و کیف رابطه جنسی و چگونگی زندگی جنسی ، را مونیتور کرده راهنمایی های لازم را کسب نموده تا از این طریق بهترین شیوه مدیریت علایم را در اختیار خود کنند.
شاد و پیروز باشید و شعار همیشگی را در گوش که :” سکس بهتر ، زندگی بهتر “
مریم محبی
سکسولوژیست
mohebbi_sexology اینستاگرام:
Voice mail: 818-732-1622
