آزار جنسی به کودکان

آزار جنسی به کودکان
بچه بازان
به طور کلی هر گونه رفتاری که از سوی والدین ، مربی یا سرپرست کودک که منجر به لطمه بدنی ، روحی ، جنسی ، غفلت از کودک و یا بیگاری کشیدن گردد ، کودک آزاری تلقی میگردد. لیکن منظور از آزار جنسی کودکان ، تشویق ، تحریک یا تهدید افراد زیر سن قانونی به انجام ، همراهی و یا تماشا ی رفتار جنسی است که در آن فرد بالای 16 سال ( اعم از والدین یا غیره ) ، از برقراری رابطه جنسی با کودکان و یا نوجوانان زیر سن قانونی لذت برده ، تفکرات و خیالپردازی ها و وسوسه رفتار جنسی و یا انجام تجاوز جنسی را مکررا و برای حد اقل 6 ماه تجربه کرده باشند.
براساس آمار معمولا ازهر 4 دختر 1 نفر واز هر 6 پسر یک نفر قبل از اینکه به 18 سالگی برسد مورد سوء استفاده جنسی قرار گرفته است . بیشترین تعداد تعرضات جنسی معمولا بر روی بچه های 9 ساله گزارش گردیده است که 50% از آنها به سکس مقعدی و یا لمس ناخواسته نواحی محرمانه بدن مجبور گردیده اند. تعداد کثیری از کودکان و نوجوانان بعد از قربانی جنسی واقع شدن ، حادثه را افشا نمیسازند چرا که علاوه بر اینکه محرم و منبع مورد اعتماد برای افشا سازی در اطراف خود نمیابند ، متصورند در صورت بر ملا شدن ، کسی گفته آنها را باور نخواهد کرد مضافاٌ به اینکه پیامد های بدتر و غیر قابل پیش بینی پس از افشا سازی شاید در انتظار آنان قرار گیرد. به همین دلیل ایندسته از قربانیان جنسی سالیانی دراز زخم های روحی- بدنی – جنسی را با خود یدک میکشند و بهای سنگینی برای این تحمل این بار به طرق مختلف پرداخت میکنند.
بنا بر شواهد 60 % از کودکانی که مورد تعرض جنسی واقع میگردند معمولاً توسط افراد بسیار نزدیک که با آنها رابطه عاطفی داشته اند مانند والدین ( خصوصاً پدر) ویا ناپدری نامادری ، برادر یا خواهر بزرگتر مورد اذیت جنسی واقع گردیده اند
از آنجایی که لطمات و آسیب های بدنی ، روانی و اجتماعی فراوانی پیامد این نوع از انحرافات جنسی میباشد لذا کلیه محقیقین امور روانشناسی ، دست اندر کاران سیاست های حقوقی وقانونی و نیز پزشکان و متخصصین امور درمانی در صدد آن هستند که از علل و عوامل ایجاد کننده این انحراف اطلاعات جامع فراهم آورده تا با شناخت این زمینه ها در راه پیشگیری و درمان اقدامات لازم را مبذول دارند.
در این راستا تحقیقات منتشر شده توسط مرکز اعتیاد و بهداشت روانی نشان داده اند که افراد کودک آزار از نوعی درگیری های مغزی در رنجند . در این تحقیق ضمن آزمایشات ام . آر. آی نشان داده شده است که مغز این دسته از افراد به نسبت سایرین حاوی مقدار کمتری ” ماده سفید ” است ( نقش ماده سفید در برقرار ساختن ارتباط بین نواحی مختلف مغز است ).
محققین بر این باورند که نوعی اختلال در روند رشد و تکامل مغز زمینه ساز مشکلات کودک آزاری میتواند باشد و این اعتقاد نیز با سایر یافته ها که پیش از این دانشمندان موفق به اخذ آن شده بودند هماهنگی دارد. داده های پیشین نشان داده بودند که بهره هوشی افراد کودک آزار کمتر از افراد معمولی بوده و همینطور از نظر قد و جثه نیز چیزی در حدود 2 سانتیمتر کوتاه تر از متوسط مردم میباشند. در تحقیق دیگری نیز نشان داده شده بود که اغلب کودک آزاران چپ دست بوده اند.
لیکن بنا بر شواهد بسیار تاثیر عوامل محیطی مانند سیستم خانوادگی و نظام تربیتی و… در زمینه سازی پدیده کودک آزاری را نباید از نظر دور داشت . .گفتنی است 40% از افراد متعرض جنسی ،خود در زمان کودکی مورد سوء استفاده جنسی واقع گردیده اند.
پیامدهای آزار جنسی
بنا بر کمیت و کیفیت آزار جنسی ، عوارض جسمانی ، روانی ، جنسی و اجتماعی متغیری را میتوان در افراد قربانی انتظار داشت . لیکن بطور کلی علائم زیر در اکثر قربانیان آزار جنسی شایع میباشد :
در بعد پیامدهای روانی : ترس ، حملات اضطرابی ، کابوس های شبانه ، بیخوابی ، حساسیت عاطفی زیاد ، خشم ، هراس از لمس شدن یا لمس کردن ، اعتماد به نفس پایین ، افراط در مصرف مواد مخدر یا مواد الکی ، افراط و یا تفریط در ارتباط جنسی ، پر خوری و یا بی اشتهایی عصبی و افسردگی .
در بعد پیامدهای اجتماعی : شکاک بودن و ترس از اعتماد به دیگران ، ترس از دست دادن کنترل در روابط اجتماعی
در بعد پیامدهای جنسی : برداشت ویژه ( و گاهاً اشتباه ) از برقراری رابطه جنسی ، گرفتاری در یکی از مراحل چرخه انجام رفتار جنسی ( میل جنسی ، برانگیختگی جنسی ، عمل جنسی ). درگیری در بازگشت خاطرات نامطلوب آزار جنسی در هنگام انجام رفتار جنسی ، زیاده خواهی جنسی ویا برعکس بی اعتنایی و یا بی اشتهایی جنسی
در بعد پیامدهای جسمی : درد هنگام برقراری رابطه جنسی ، درد های مزمن و طولانی در ناحیه شکم ، دستگاه تناسلی و … که ریشه آشکار بدنی نیز ممکن است نداشته باشند .
چگونه میتوانیم از فرزندانمان درمقابل آزار جنسی محافظت کنیم :
آشنا سازی ذهنی فرزندان با موجودیت افراد منحرف جنسی در جامعه
آموزش کودکان در شناسایی نیت های مشکوک اطرافیان و احیاناً شرایط لمس نواحی محرمانه بدن
آموزش کودکان به تفاوت قائل شدن بین تماس بدنی معمولی با تماسی که در آن احساس راحتی نمیکنند
آموزش کودکان در تفاوت قائل شدن بین رازهای محرمانه با رازی که باید والدین از آن آگاهی یابند
آموزش کودکان در شناسایی هویت های جعلی افراد در چت های اینترنتی و مقاصد جنسی اقتصادی سایت های سکسی
هوشیار سازی خود در شناسایی شبکه دوستان فرزند و تفاوت سنی آنها
هوشیاری در امر دریافت هر گونه کادو یا هدیه غیر معمول یا گران قیمتی که کودک به خانه میاورد
آگاهی اززمان و کیفیت اوقات غیر درسی که کودک یا نوجوان قرار است در مدرسه بماند و انفردی بودن یا گروهی بودن کلاسهای تقویتی
مونتیور کردن کیفیت روابط خانوادگی ، نزدیکی لمسی بین خواهر برادران و تنها ماندن آنها در خانه یا هنگام خواب
گفتگو با فرزندان راجع به جرائم و حوادث جنسی که روزانه از طریق روزنامه ها منتشر میگردد میشود و درس هایی که میتوان از این اتفاقات در شرایط مشابه گرفت
امید که این مختصر توانسته باشد کودکی را ازافتادن در دام آزار جنسی باز دارد.
شاد و پیروز باشید و شعار همیشگی را در گوش که ” سکس بهتر ، زندگی بهتر “
دکتر مریم محبی
رواندرمانگر و سکس تراپیست
905-597-1622
www.maryammohebbi.com
Voice mail: 818-732-1622
www.drmohebbi.com